Escargotskwekerij ’t Slakkenhuys

Ospel | De slakkenkwekerij in het Midden-Limburgse Ospel maakt van de Franse delicatesse een echt Limburgs streekproduct.

Een heuse slakkenkwekerij vind je niet overal, maar wel in het Midden-Limburgse Ospel. Escargotskwekerij ’t Slakkenhuys is een uniek initiatief van Sjoerd Kessels, de jongste escargotskweker van ons land. Hij heeft alles in eigen hand: van de kweek van de slakken tot aan de verwerking tot culinaire delicatessen waarmee hij Nederland langzaam wilt gaan veroveren. Hij laat iedereen die het wil een kijkje nemen in zijn kwekerij om zijn passie te delen met het alsmaar groter wordende publiek.

In Frankrijk is het een delicatesse, in Nederland is het eten van slakken voor de meeste mensen nog even wennen. Sjoerd laat iedereen die interesse heeft graag kennismaken met de kweek van slakken. Hij doet er alles aan om zijn slakkenkweek zo duurzaam, diervriendelijk en voedselveilig mogelijk te laten verlopen. Van april tot voor de winter is Sjoerd druk in de weer met het opkweken van de slakken die bladgroenten en een biologische granenmix te eten krijgen om uit te kunnen groeien tot volwassen exemplaren. Zijn de slakken helemaal volgroeid, dan gaat hij aan de slag om ze te verwerken. Hierin probeert hij zoveel mogelijk culinaire variaties te vinden die veel verder gaan dan de klassieker met knoflookboter.

De slakken van Sjoerd zijn een echt streekproduct, hij heeft zijn eigen productlijn vernoemd naar het natuurgebied waar hij vlak bij ligt: de Peel. Van zijn Peelslak kun je genieten in verschillende vormen: croquilles (slak in een krokante biscuit), gevulde slakkenhuisjes en zelfs een heuse slakkenkroket, maar natuurlijk ook de slak in zijn pure vorm. Het is ook een doel van Sjoerd om slakken weer letterlijk op de kaart te krijgen, bijvoorbeeld in restaurants. Het is een echte delicatesse die in dit geval ook nog eens lokaal is gekweekt volgens de strengste kwaliteitsnormen. De Peelslak wordt al geserveerd door chef-koks in enkele restaurants in Nederland en België.


Producten van Escargotskwekerij ’t Slakkenhuys

poster1