Kollenberger Spelt

Sittard | Na honderden jaren groeit het oergraan spelt weer op de heuvels van Zuid-Limburg. Producten van Kollenberger Spelt hebben een verhaal!

Spelt is een oeroude graansoort die weer helemaal van deze tijd is. Speltgraan is een voorouder van het bekendere tarwe en werd al zo’n 5000 jaar geleden geteeld in de buurt van Egypte. Archeologische ontdekkingen hebben blootgelegd dat het oergraan in Zuid-Limburg al in de Romeinse tijd werd geteeld. Enkele jaren geleden is deze traditie opnieuw opgepakt op de Kollenberg in Sittard. Zo is Kollenberger Spelt nieuw leven in geblazen door enkele boeren die meerwaarde zochten in hun product. Inmiddels is Kollenberger Spelt een begrip in de regio en ver daarbuiten.

Oergraan
Spelt is een graansoort die familie is van de tarwe. Doordat het graan lange tijd in de vergetelheid is geraakt, is spelt minder vaak veredeld en veranderd. De opbrengst van spelt is mede hierdoor bijna de helft minder dan die van tarwe, maar spelt is wel een ijzersterk graan dat zichzelf beter beschermt tegen ziektemakers dan tarwe. Het heeft bijvoorbeeld drie vliesjes om de vrucht waar tarwe maar een enkel vliesje draagt. Door deze en andere verschillen wordt spelt ook wel een oergraan genoemd.

Het Kollenberger Speltproject reikt verder dan de vijf boeren die het oergraan weer laten groeien op de heuvels van Zuid-Limburg. Zij laten hun graan in twee oude molens, één in Maastricht en één in Mechelen, op ambachtelijke wijze malen. Daarna gaat het grootste deel van het meel naar de bakkers om er brood en banket van te maken. Hoewel spelt familie is van de tarwe, is dit graan toch echt andere koek. Niet zomaar iedere bakker kan ermee overweg, maar voor de liefhebber is het natuurlijk een kunst om er allerlei lekkers van te bakken.

Veelzijdig en geliefd
De bakkers maken er niet alleen brood van, maar ook ander lekkers zoals crackers, wafels en koekjes. Het bijzondere Kollenberger Speltgraan is zo veelzijdig en geliefd in de regio dat ook andere producenten ermee aan de slag zijn gegaan. Zo wordt er zelfs speltbier gemaakt!


Producten van Kollenberger Spelt

poster1