Crombach – stropen & diksappen

Vaals | Fruit van traditionele hoogstam fruitgaarden veranderen bij Crombach in de lekkerste stropen en diksappen. Niets meer en niets minder.

Diep verscholen in het Zuid-Limburgse Heuvelland, pal tegen de Duitse grens, ligt boerderij Crombach met haar prachtige hoogstam fruitboomgaard. Meer dan 50 jaar geleden begon Sjang Crombach hier met het verzamelen van verschillende soorten hoogstam fruitbomen. Een verzameling waarvan we vandaag de dag nog steeds de vruchten plukken. En die proef je in de ambachtelijk bereide stropen en diksappen. Alle producten van Crombach zijn gemaakt van lokaal geteeld en onbespoten fruit uit die bijzondere boomgaard.

Inmiddels is het bedrijf overgenomen door de neef van Sjang, René Franssen. Toch is de gang van zaken niet veel veranderd: de liefde voor de hoogstamteelt wordt voortgezet en ook de liefde voor de natuur wordt nageleefd door volledig ecologisch te telen. Dat is onderdeel van de roestvrije bedrijfsfilosofie. Met de fruitteelt in de hoogstamgaarden wil Crombach niet alleen iets uit de natuur onttrekken, maar vooral heel veel teruggeven. Oude appel- en perenrassen worden op deze manier behouden en zo gaat ook de eeuwenoude traditie van de fruitteelt op hoogstam niet verloren.

Niet plukken, maar rapen
In de fruitgaarden van Crombach laten ze het fruit zo lang mogelijk hangen, zodat de zon ook zo lang mogelijk haar werk kan doen. Niet plukken maar rapen, was het werkwijze van oprichter Sjang. De lange rijping heeft een heel goede invloed op de smaak van het fruit, dat proef je in de stropen en diksappen. De oude appel- en perenrassen die bij Crombach groeien zijn van nature iets zuurder van smaak. Toch worden er geen suiker of andere ingrediënten dan fruit aan toegevoegd. Zo ontstaat er een ontzettend puur en geheel biologisch streekproduct van een hoge kwaliteit.

Het assortiment van Crombach bestaat uit stropen en diksappen met de nodige variaties hierbinnen. Er is ‘gewone’ appelstroop, appel-perenstroop, ook met dadels, ‘gewone’ perenstroop en rinse appelstroop. Van de diksappen zijn er ook appel- en perensmaken en variaties met zwarte bes en kersen. Keuze te over dus!


Producten van Crombach – stropen & diksappen

poster1