Bemelerhof

Maastricht | De ouderwetse fruitboerderij verstopt tussen de heuvels van Zuid-Limburg maakt van haar oogst de lekkerste sappen en wijnen.

Een ouderwetse fruitboerderij zoals de Bemelerhof in Zuid-Limburg, zo zijn er niet veel meer. De voor de regio karakteristieke carréboerderij stamt uit 1922 en herbergt een gezellige boerderijwinkel waar vers fruit en groente van eigen grond worden verkocht. Sinds de jaren negentig is men hier begonnen met het zelf verwerken van het fruit tot fruitsap, wijn, port en jam. Inmiddels zijn er zes verschillende smaken fruitsap, allemaal gemaakt van puur Limburgs fruit.

Veelzijdig fruit
Bijzonder aan de Bemelerhof is dat de passie voor fruitteelt zich uit in de vele verschillende soorten fruit die de boerderij rijk is. Toen eind jaren zestig de fruitteelt veelal overstapte op laagstam monocultuur, bleef de Bemelerhof breed van opzet. Laagstam, hoogstam, een grote verscheidenheid aan rassen en nog groente erbij ook. Op dit moment is er een grote keur aan zacht fruit zoals frambozen, bessen, bramen en aardbeien en boomfruit zoals appels, peren, pruimen en kersen. Bemelerhof heeft bijvoorbeeld wel 26 soorten pruimen en maar liefst 36 soorten zoete kersen groeien op hun land.

Het belangrijkste verwerkte product van de Bemelerhof, dat zijn hun sappen. De fruitsappen bevatten echt niets anders dan fruit. Er wordt geen water, suiker of conserveermiddel aan toegevoegd en het is 100% Limburgse vruchtensap. Bemeler fruitsap is helder sap en wordt hiervoor gefilterd en gepasteuriseerd. De appelsappen bevatten telkens maar één appelras, zodat je de smaak van de appel op haar best proeft. Zo is er appelsap van Boskoop (Goudreinette), Jonagold, Elstar en Karmijn. Ook is er puur perensap en is er een appel-rode bessensap.

Sterk sap
Bemelerhof sap is populair, maar de alcoholische dranken verdienen zeker ook de aandacht. Vooral de port, gemaakt van de bes van de wilde sleedoorn is echt een uniek streekproduct dat altijd maar in beperkte oplage beschikbaar is. Bemelerhof maakt ook twee fruitwijnen: appelwijn en kersenwijn. De wijnen zijn natuurlijk ook huisgemaakt en ze rijpen in de kelders van de oude boerderij.


Producten van Bemelerhof

poster1