Zwamburg

Beek | Ontdek de bijzonder duurzame oesterzwammen van Zwamburg: gekweekt op lokaal koffiedik en Limburgse mergelstof.

Achter de oesterzwammen van Zwamburg zit een sterk verhaal. Ze worden namelijk gekweekt op koffiedik, een afvalstroom uit de horeca. Koffie is in principe een aftreksel van gebrande koffiebonen, maar wat gebeurt er met die koffiebonen nadat je je bakje troost op hebt? Juist ja: het koffiedik wordt weggegooid en daar steekt Rob Hermans van Zwamburg een stokje voor. Hij haalt het op bij de restaurants en cafés en kweekt er de lekkerste oesterzwammen op, dat is nog eens duurzaam!

In een oud, leegstaand pand in Beek zag Rob veel potentie. De betegelde keukens bleken de perfecte ruimtes om zijn grootse oesterzwamonderneming in op te zetten. Geheel volgens de blauwe economie – ondernemen met oog voor Moeder Aarde – was hij als eerste in Limburg actief bezig met het principe van oesterzwammen kweken op koffiedik. En hij maakte het ‘recept’ nog eens extra streekgebonden door het substraat waar de oesterzwammen op groeien te ontzuren met mergelstof uit een Zuid-Limburgse mergelzagerij. Lokaler kan bijna niet.

Echt lokaal geproduceerd
Bij Zwamburg wordt gewerkt volgens het principe van cradle-to-cradle: afval bestaat niet en kringlopen worden weer gesloten. Hij gebruikt niet alleen koffiedik, maar ook de koffieschilletjes die overblijven in de koffieverwerking. Samen met het mergelstof en natuurlijk de sporen van de oesterzwam groeien hier prachtige paddenstoelen uit recyclebare plastic zakken. Op zijn kweeklocatie bootst hij de zomer en de herfst na zodat de oesterzwammen onder de meest optimale omstandigheden kunnen groeien.

De oesterzwammen van Zwamburg zijn een gewilde delicatesse. De sierlijke paddenstoelen worden geleverd aan lokale toprestaurants tot op sterrenniveau. Zij maken er weer de heerlijkste gerechten van voor hun gasten. Daar waar de oesterzwammen worden geleverd, gaat de koffiedrab weer mee terug voor de volgende lading verse oesterzwammen. Zwamburg zelf levert niet alleen verse oesterzwammen aan restaurants, maar maakt er ook allerlei lekkers mee zoals gevulde pasta (ravioli) en een heerlijke tapenade met oesterzwammen.


Producten van Zwamburg

poster1