Puur Vandewall

Eckelrade | Puur ambacht proef je in de stropen van Puur Vandewall. Al decennia lang stoken ze hun biologisch fruit tot verrukkelijke stropen.

Verstopt in het Limburgse Heuvelland ligt een biologische boerderij met een kleinschalige, ambachtelijke stroopstokerij. Hier is het stoken van stroop volgens eeuwenoude traditie tot een ware kunst verheven. Toen biologisch in 1975 nog in de kinderschoenen stond, was familie Van de Wall in Zuid-Limburg één van de eerste die zich waagde aan biologisch boeren: op het boerenbedrijf ging alles met oog voor de natuur. In 1978 kochten ze een monumentale hoogstamboomgaard aan. Daarmee werd naast de teelt van groenten, ook fruitteelt toegevoegd.

In de levendige boerderijwinkel verkopen ze hun kwaliteitsproducten. Hier worden onder andere de eigen gekweekte appels, peren, kersen, pruimen en bessen verkocht, maar ook eigen groenten en groenten van collega-telers uit de streek. Een deel van de geoogste appels en peren verdwijnt in de stroopketels. Hét paradepaardje van de familie is toch hun ambachtelijke, biologische stroop. Die wordt namelijk met de grootste precisie en veel liefde ‘gestookt’.

Al vanaf 1983 stoken de Vandewalls traditionele fruitstroop, gemaakt van eigen geteeld, biologisch fruit en fruit van collega’s die ook biologisch telen. Het is stroop met een geschiedenis die uniek is in Nederland. Ze hanteren hierbij drie beproefde recepten: een licht zoetere stroop met 80% peer en 20% appel en een zuurdere stroop met 60% peer en 40% appel. Een bijzondere variant is de zuurdere 60/40 met daaraan toegevoegd 10% kweepeer. Smaken verschillen nou eenmaal en alle stropen hebben al grote scharen fans. De vierde soort is de friszure rinse stroop met 75% appel en 25% suikerbiet. Vergis je niet: het is een totaal andere stroop dan de erg zoete rinse stroop uit de fabriek. Het produceren van echte rinse stroop op de traditionele wijze is zo bewerkelijk dat er altijd maar een beperkte oplage van is.

Puur natuur
De stropen van Puur Vandewall doen hun naam eer aan en bevatten niets anders dan puur, biologisch fruit. Niets wordt toegevoegd om de smaak, structuur of houdbaarheid te beïnvloeden. De smaak wordt uiteindelijk bepaald door het appel- of perenras en de balans in zoet, zuur en bitter. De recepten worden al jarenlang trouw opgevolgd, maar doordat de verschillen in rijpheid, aroma, van nature aanwezige suikers en zuren nooit exact hetzelfde zijn, is de stroop dat ook nooit voor 100%. Het blijft een product van moeder natuur en dat proef je gelukkig ook.


Producten van Puur Vandewall

poster1