In het Noord-Limburgse Nederweert staat een prachtige, oude korenmolen uit 1872. Bijna 150 jaar later is ze nog steeds op volle kracht in werking. Na een roerige geschiedenis waarbij de molen tijdens de Tweede Wereldoorlog zelfs bijna tot op de grond was afgebrand, heeft ze nu nieuw leven ingeblazen gekregen. De functie is met behulp van enkele studenten van de technische hogeschool van Eindhoven ietwat veranderd. Middels een zeer ingewikkeld procedé is de oude korenmolen nu veranderd in een oliemolen!
Project oliemolen
Het bijzondere project om van een oude graanmolen een oliemolen te maken kwam voort uit een groot samenwerkingsverband waar onder andere een hogeschool bij betrokken was. Vier studenten met een bouwtechnische achtergrond bogen zich wekenlang over de casus om in plaats van graan noten te kunnen verwerken in de molen. Hiervoor waren aanzienlijk wat aanpassingen nodig, maar het technisch hoogstandje dat nu het geheel vernieuwde binnenwerk van de molen vormt, is zeker de moeite waard om van dichtbij te zien. Er zijn dan ook geregeld momenten waarbij het mogelijk is om een rondleiding te krijgen in de oude molen.
Uniek in Nederland
De Windlust is de enige graanmolen in Nederland met een olieslagwerk. Met schaal en al verdwijnen de noten onder de molensteen en worden door de kracht van de stenen helemaal verpulverd. Vervolgens wordt de olie op ambachtelijke wijze gewonnen en gebotteld in flesjes. Er wordt vooral notenolie gemaakt. Op speciale dagen mogen mensen hun eigen noten uit de tuin brengen en daar krijgen ze dan een flesje notenolie van De Windlust voor terug. De noten die de molen gebruikt voor hun olie komen allemaal uit de streek. De walnotenolie van De Windlust heeft zelfs een speciaal predicaat: Stichting Streekeigen Producten Nederland heeft het product gecertificeerd tot Erkend Streekproduct en daar is De Windlust ontzettend trots op!