Adriaan de Smaakmaker

Maastricht | Potjes vol lekkers uit de Maastrichtse keuken van Adriaan de Smaakmaker: proef huisgemaakte jams, mosterd, chutney's en mayonaise.

Midden in het historisch centrum van Maastricht zit een gezellig winkeltje tot de nok toe gevuld met potjes. Die potjes zitten weer tot aan de deksel gevuld met liefde en lekkers, maar vooral met veel smaak. Dat komt omdat de culinaire krachten achter Adriaan de Smaakmaker ze vullen met al het goeds uit de streek: ze mengen, koken, mixen, hakken en roeren en dat gebeurt hier al meer dan 25 jaar.

Sinds 2005 is Adriaan de Smaakmaker in de kundige handen van chef-kok James en zijn vrouw Angeliek. De Brabantse dame en haar Britse man gingen samen het culinaire avontuur aan in een van de meest geliefde zaakjes van Maastricht. Ondanks dat ze hier niet geboren en getogen zijn, hebben ze de Maastrichtse eetcultuur met liefde omarmd. Geheel in de oude stijl zetten ze de traditie voort die hier meer dan een kwart eeuw geleden begonnen is.

Ouderwetse praktijken
Het meest populaire product van Adriaan de Smaakmaker, dat is de ambachtelijk bereide mosterd. Die is volop vertegenwoordigd in de winkel. Maar ook jams zijn gemaakt en geconserveerd op traditionele wijze met zelfgemaakte pectine uit appels en met citroensap. Het fruit dat gebruikt wordt voor de bereiding komt zo veel mogelijk bij Maastrichtse fruittelers vandaan, een echt streekproduct dus!

James en Angeliek zijn echte smaakkunstenaars. Hoewel er waarde wordt gehecht aan traditionele allemansvrienden zoals de aardbeienjam, ontstaan er ook spannende combinaties zoals kweeperen-gemberjam, abrikozen-rabarberjam en zelfs perzik-lavendeljam. Ook de chutney’s, die je eerder in een hartig gerecht gebruikt, hebben mooie smaken zoals bijvoorbeeld de pikante pruimenchutney en de rabarber-dadelchutney.

Achter in de winkel in Maastricht ligt de keuken. Hierdoor ruikt het in de winkel altijd lekker naar datgene wat op dat moment gemaakt wordt. Dat verschilt trouwens elk seizoen, want James en Angeliek bedenken iedere keer weer nieuwe smaakcombinaties. Zo blijft het assortiment van Adriaan de Smaakmaker altijd een verrassing. De Maastrichtse smaakkunsten van James en Angeliek proef je natuurlijk het beste lekker zelf.


Producten van Adriaan de Smaakmaker

poster1