Korenmolen Windlust

Radewijk | Korenmolen Windlust in het Overijsselse Radewijk (1877) is nog volop in gebruik. Dagelijks malen we meel voor ambachtelijke bakkerijen en thuisbakkers in heel Nederland. Voor diverse soorten meel, bakmixen voor brood, pannenkoeken, cake en koek én voor ovenvers gebakken brood en banket

Korenmolen Windlust is in december 1877 in gebruik genomen als korenmolen. In 1861 bouwde Jan Antonie van Houselt op dezelfde plek een molen, die echter in de zomer van 1877 na een blikseminslag tot op de grond toe afbrandde. Gelukkig was de molen verzekerd en werd er een andere aangeschaft: een ruim 100 jaar (!) oude oliemolen uit Oosterhesselen, die op zeven boerenwagens naar Radewijk werd gebracht en werd omgebouwd tot korenmolen.

In 1881 nam de oudste zoon, Hendrik van Houselt het molenaarsbedrijf over, die het op zijn beurt in 1908 overdroeg aan zijn neef Jan Antonie ter Voorde. Deze zette dat jaar een nieuwe kap op de molen. Hij begon ook met een boerderij omdat de opbrengsten van de molen niet voldoende waren om van te leven.

In 1934 kwam zoon Jan Gerhard op 17-jarige leeftijd als molenaar in het bedrijf van zijn vader te werken. Zijn jongere broer Johan bemoeide zich later hoofdzakelijk met de boerderij.

Rond 1976 onderging de molen een uitgebreide restauratie en is de molen geschikt gemaakt voor het malen van producten voor menselijke consumptie. Jan Gerhard is maar liefst 73 jaar actief molenaar geweest. Zijn dochter Jo en haar man Johan Nijeboer runden vanaf 1987 de molen. Medio jaren negentig begonnen Jo en Johan met het samenstellen van eigen bakmixen. Aanvankelijk met een vijftal varianten en inmiddels zo’n 40 verschillende soorten.

Per 1 juli 2014 heeft de familie de exploitatie van de molen inclusief de molenwinkel overgedragen aan de Baalderborg Groep. Die heeft de molen uitgebreid met een eigen bakkerij. Naast het maalwerk voor bakkerijen en het samenstellen van bakmixen, wordt er sindsdien in de molen ook vers brood en banket gebakken voor de woonlocaties van de Baalderborg Groep en voor klanten in het dorp en de wijde omgeving.


Producten van Korenmolen Windlust

poster1